Sharping My Listening Skills

Gw punya teman, sebut saja namanya Mawar *yaa anggap aja lah begitu* *serius nggak ada inisial nama yang lain*. Mawar dikenal sebagai salah satu teman yang attentive dan sangat netral. Mawar mostly listens dan kadang-kadang berbicara laksana beo kelaparan minta pepaya. But mostly she listens. One day, she wanted to shout out about her life; career, family and environment surrounds her. But at the same time, she didn’t have anyone to talk to. Until one of her beloved needed her to listen and support..

To be honest, Mawar felt fine about it. Yaaa udah biasa lah dijadiin tong sampah, apalagi selalu menyenangkan rasanya kalo ternyata orang terdekat yang memberdayakannya *in a good way of course*. Karena sedang dalam situasi yang bikin agak moody, akhirnya Mawar hanya menjawab ala kadarnya, not as usual, but still concerned to the conversation. Until she realized something, “Kalo bukan gw yang ngedengerin, siapa lagi yah? I am one of the closest!”. She realized instead of taking the blame, why doesn’t she listen, understand and help to fix it? Orang-orang ini juga butuh didengarkan. They don’t need solutions, but more of a good listener and moral support. Ya cukup tau lah rasanya dikasih tau hal yang sama terus-menerus, dan ditambah dengan beban tanggung jawab yang masih abu-abu *but it’s there already*.

Dan akhirnya Mawar merenung. It could have been worse kalo Mawar responnya asal-asalan dan cenderung ‘narik urat’. Daripada terjadi konflik, Mawar berusaha untuk meredam pendapatnya. She knew it’s hard to be a good listener but realized it’s even harder to find those who listen and understand the situation easily. She gave up her ego and kept it down. She fought against her feelings and found the right words to recommend what people should do.

What I learned from Mawar, ternyata menjadi pendengar yang baik buat salah satu orang yang kita sayang tidaklah mudah. Gw bisa jadi supporter moral terbesar atau malah jadi sebaliknya. Dan ini akan sangat mempengaruhi hubungan ke depannya, jadi lebih baik ataupun buruk. And I really don’t want the worst to happen. Naudzubillahimindzalik..

I have to sharp my listening skills. Be a better good listener, of course.. Thank you for the lesson, hey dear friend 🙂

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s